Często mówi się o zmianie nawyków żywieniowych na zdrowsze i zazwyczaj dyskusja sprowadza się do znalezienia odpowiedniej motywacji.

Chodzi zarówno o ćwiczenia jak i o powstrzymanie się od podjadania czy wybierania niezdrowych opcji żywieniowych (fast-foodów, słodyczy, wysoko przetworzonych produktów). Nie dla wszystkich jednak kwestia ta wygląda tak samo. Weźmy pod uwagę te osoby, które nie lubią gotować albo kompletnie tego nie potrafią. Nawet jeśli uzyskają od dietetyka idealnie skomponowane jadłospisy to cała przygoda ze zmianą nawyków żywieniowych może się nie udać z prostego powodu – te osoby nie będą przygotowywać zaplanowanych posiłków. Wszystkiego można się nauczyć, ale jakim kosztem? Idealnym rozwiązaniem dla takich ludzi wydaje się być zainwestowanie w tak zwany zdrowy catering. Może być to catering wegetariański, catering wegański lub po prostu dieta pudełkowa oparta na pełnowartościowej i odpowiednio zbilansowanej diecie (bez wykluczania jakichkolwiek grup produktów).

Zalety cateringu dietetycznego

Decydując się na dietę pudełkową przede wszystkich oszczędzamy czas. Czas, którego zawsze jest za mało, jeśli prowadzimy w miarę standardowe życie codziennie – to znaczy: chodzimy do pracy, mamy rodzinę, korzystamy z zajęć dodatkowych, uczęszczamy na siłownię lub też posiadamy jakiekolwiek hobby. Aby pogodzić wszystkie te aktywności i nie zwariować warto zwrócić uwagę na organizację swoich codziennych dni i wprowadzić pewne udogodnienia. Dietetyczny catering to z pewnością jedna z opcji, która może ułatwić nam życie. Dzięki niemu mamy pewność, że nasza dieta jest zbilansowana i odpowiednio zróżnicowana. Otrzymujemy świeże posiłki i nie musimy poświęcać czasu na przygotowanie dań w kuchni oraz wyjazdów po zakupy. Zaoszczędzony czas możemy poświęcić na ćwiczenia, które dodatkowo polepszą nasze wyniki przy odchudzaniu lub budowaniu mięśni (a może jednym i drugim).

Zainspiruj się!

Innym pozytywnym aspektem korzystania z diety pudełkowej jest próbowanie nowych rodzajów dań i sprawdzanie nieznanych dotąd produktów i smaków. Dobry catering powinien być tak skonstruowany, żebyśmy zawsze otrzymywali inny posiłek. Dzięki temu będziemy mogli ocenić, które potrawy rzeczywiście trafiają w nasze gusta. Być może się czym zainspirujemy do tego stopnia, aby spróbować odwzorować dany posiłek w swojej kuchni? A może dzięki temu przełamiemy niechęć do gotowania?

Zapoznaj się z ofertą na catering dietetyczny we Wrocławiu.

Ważna kwestia – kontrola dietetyka

Przy dokonywaniu jakichkolwiek zmian żywieniowych warto wykonać podstawowe badania morfologiczne i udać się na kontrolę do dietetyka. Doświadczony specjalista nie tylko będzie mógł sprawdzić czy nie występują jakiekolwiek przeciwwskazania do zmiany diety, ale również z pewnością udzieli kilku cennych rad w zakresie odżywiania. Dyplomowany dietetyk poza kontrolą wyników badań, powinien przeprowadzić dokładny wywiad pacjenta, a także dokonać analizy składu ciała (określić wartość wody oraz tłuszczu w ciele, ocenić wagę oraz wyliczyć BMI). Korzystając z usług specjalisty podchodzimy do zmiany stylu życia z pełną świadomością i odpowiedzialnością, a takie podejście wróży sukces!

Nie ma więcej wpisów