Przewodniki kulinarne po Nowym Jorku prześcigają się w tworzeniu rankingów, gdzie zjeść najlepsze bajgle. Nic dziwnego – nowojorskie bajgle to kultowe danie. Teraz możesz je przygotować we własnej kuchni z rybami Graal!

Niektórym konsystencja bajgli kojarzy się z bułkami, innym obwarzankami, ale trudno porównać je do typowego pieczywa. Małe, duże, grube, lekkie, w różnych kolorach – w Nowym Jorku wybór jest naprawdę imponujący, a niektóre lokale specjalizują się nawet w konkretnych rodzajach bajgli. Chętnie eksperymentują z nimi kucharze z najlepszych restauracji – bajgiel z płatkami złota, białymi truflami lub galaretką z owoców goji[1]? Takie przysmaki to dowód, że nowojorskie bajgle mają naprawdę duży potencjał i nie muszą ograniczać się jedynie do ulicznego jedzenia. W Polsce ten amerykański smakołyk dopiero zyskuje na popularności. Warto przyrządzić nowojorskie bajgle we własnej kuchni i dodać do nich zdrowe dodatki takie jak ryby Graal.

Co wyróżnia nowojorskie bajgle?

New York Times przeprowadził wywiady z właścicielami sklepików z bajglami, zadając im zawsze to samo pytanie: jaki powinien być nowojorski bajgiel?

  • Powinien być chrupiący na zewnątrz i ciągnący w środku[2]mówi Melanie Frost z Ess-a-Bagel na Midtown East.
  • Bajgle zawsze powinny być gotowane, nigdy parzone[3] przekonuje Philip Romanzi z Bagel Hole w Park Slope.
  • Zdaniem Adama Pomerantza z Murray’s Bagels w Greenwich Village bajgle muszą mieć dziurkę i powinny być obficie posypane ziarnami z obu stron[4]. Jeszcze jedno: prawdziwy bajgiel ma stawiać lekki opór podczas gryzienia.

Jak przyrządzić nowojorskie bajgle w domu?

Składniki na bajgle to 3 szklanki mąki pszennej, szklanka ciepłej wody, łyżka słodu jęczmiennego, łyżeczka drożdży instant, półtorej łyżeczki soli i sezam. Najpierw trzeba wymieszać wodę ze słodem, drożdżami i solą, dodać mąkę. Zagniatać ciasto do czasu, aż będzie jednolite. Następnie należy przykryć ciasto i odstawić je na 5 minut. Ponownie wyrobić masę, po czym odstawić na godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Kolejny krok to uformowanie z ciasta kuli, umieszczenie go w misce i wstawienie do lodówki na noc. Następnego dnia ciasto przez chwilę zagniatać, po czym podzielić je na osiem części. Teraz uformować kule, zrobić w środku dziurkę wielkości 2-3 cm i lekko rozciągnąć, by uzyskać kształt bajgla. Pozostawić na półtorej godziny do wyrośnięcia. Czas na przygotowanie roztworu, w którym będą gotowane bajgle. W garnku należy zagotować 3 szklanki wody. Zmniejszyć ogień, po czym dodać po 2 łyżeczki sody, miodu oraz soli i dokładnie wymieszać roztwór. Umieszczać w  nim po 3 lub 4 bajgle i gotować jedną minutę z każdej strony. Wykładać na blachę do pieczenia i posypywać sezamem. Na koniec włożyć bajgle do piekarnika i piec w temperaturze 200 stopni przez 20 minut[5].

3 sposoby na nowojorskie bajgle

  1. Bajgiel z tuńczykiem Graal na ciepło

Magazyn Good Food radzi, żeby przekroić bajgle i ugrillować je z każdej strony na złoty kolor. Następnie odcedzić tuńczyka z puszki (można wybrać Tuńczyka kawałki w sosie własnym Graal), dodać majonez, sok z cytryny i posiekaną cebulkę dymkę. Masę ułożyć na jednej połowie bajgla, dodać plastry pomidora, posypać startym serem cheddar i grillować przez około minutę aż ser się roztopi. Przykryć drugą połową bajgla i serwować[6].

  1. Bajgiel z kremowym serkiem i łososiem Graal

Inny amerykański pomysł na wypełnienie bajgla to kremowy serek i łosoś z puszki. Należy go przekroić, rozsmarować na nim ser, a następnie posypać kawałkami łososia i posiekaną czerwoną cebulą[7]. Do przygotowania takiego przysmaku można wykorzystać na przykład Łososia kawałki w sosie pomidorowym Graal.

  1. Wegetariańskie bajgle z mozarellą

Bajgle świetnie smakują również z wegetariańskim wypełnieniem. Można przełożyć go mozarellą, pokrojonymi pomidorami, rukolą i świeżymi ziołami. Taki posiłek smakuje znakomicie na ciepło i na zimno.

[1] Na podstawie: Wolfe J. (2017) New York Today: What Makes a New York Bagel? [w:] New York Times (tłumaczenie własne)

[2] Wolfe J. (2017) New York Today: What Makes a New York Bagel? [w:] New York Times (tłumaczenie własne)

[3] Wolfe J. (2017) New York Today: What Makes a New York Bagel? [w:] New York Times (tłumaczenie własne)

[4] Wolfe J. (2017) New York Today: What Makes a New York Bagel? [w:] New York Times (tłumaczenie własne)

[5] Przepis na podstawie: Kwestia Smaku (bd) Bajgle. Źródło: https://www.kwestiasmaku.com/przepis/bajgle (data dostępu: 10.10.2019 r.)

[6] Przepis na podstawie: Good Food Magazine (2006) Seeded bagel tuna melt. Źródło: https://www.bbcgoodfood.com/recipes/2603/seeded-bagel-tuna-melt (data dostępu: 10.10.2019 r.) (tłumaczenie własne)

[7] Przepis na podstawie: Epicurious (2015) Salmon and cream cheese bagel . Źródło: https://www.epicurious.com/recipes/member/views/salmon-and-cream-cheese-bagel-1255102 (data dostępu: 10.10.2019 r.) (tłumaczenie własne)

Nie ma więcej wpisów