Patelnia jest jednym z tych akcesoriów, bez którego nie sposób się obyć w kuchni. Zastanawiasz się, jaki wariant wybrać i który sprawdzi się najlepiej do różnych potraw? Sprawdź nasz przewodnik po patelniach dostępnych na rynku i dowiedz się, jakie materiały gwarantują najlepszą trwałość. Poniższe wskazówki pomogą ci dostosować zakup do swoich potrzeb.

Korzystanie z patelni umożliwia przygotowywanie najróżniejszych potraw. Na rynku można znaleźć szeroki przekrój modeli, które podzielone są na kilka kategorii, m.in. ze względu na ich przeznaczenie, kształt czy materiał wykonania. Jakie dokładnie rodzaje patelni są dostępne w sklepach?

Patelnie – jaki kształt i głębokość wybrać?

Możesz zdecydować się na wariant płytki lub głęboki. Pierwszy świetnie sprawdzi się do smażenia. Drugi możesz wykorzystać z kolei również do gotowania i duszenia potraw. Płytkie patelnie polecane są przede wszystkim do kotletów, steków, frytek czy wszystkich innych dań, które chcesz dobrze przyrumienić. Głębsze warianty doskonale sprawdzają się na przykład do przygotowywania risotto czy sosów do makaronu.

Jeśli chodzi o kształty, możesz wybrać patelnię okrągłą lub prostokątną. W zasadzie nie wpływa to na komfort przygotowywania potraw – to raczej kwestia osobistych preferencji.

Jak dobrać patelnię w zależności od przeznaczenia?

W kuchni warto mieć kilka różnych rodzajów patelni, aby móc ich używać w zależności od tego, jaką potrawę chcemy przygotować. Biorąc pod uwagę sposób użycia, wyróżniamy patelnie:

  • Grillowe – najczęściej są kwadratowe, a ich dno pokryte jest charakterystycznymi rowkami lub kratką. Takie rozwiązanie umożliwia powietrzu dotarcie do potrawy od spodu, a dodatkowo smażenie na takiej patelni w zasadzie nie wymaga użycia tłuszczu. Efekt jest zbliżony do tego, który można uzyskać np. na opalanym grillu.
  • Do naleśników – są bardzo płaskie, z niskimi brzegami, aby ułatwić przewracanie placków. Często można je kupić w zestawie ze specjalną szpatułką do rozprowadzania ciasta.
  • Z kominem – w dnie takiej patelni na środku umieszczone jest wzniesienie nazywane właśnie kominem. W nim znajdują się otwory, które umożliwiają odpowiednią cyrkulację powietrza, gdy przygotowujemy potrawę pod przykryciem. Taki sposób obróbki termicznej umożliwia gotowanie dania na parze i smażenie bez użycia tłuszczu.


Źródło: Stolyevych Yuliya / Shutterstock

Z jakiego materiału powinna być wykonana patelnia?

Zastanawiasz się, jaki materiał jest najbezpieczniejszy, a jednocześnie najtrwalszy? Sprawdź, czym charakteryzują się poszczególne typy patelni.

  • Patelnia żeliwna – dość wolno się nagrzewa, ale jednocześnie najdłużej trzyma ciepło. Żeliwo to bardzo wszechstronny materiał, który wytrzymuje nawet najwyższe temperatury i jest odporny na zarysowania.
  • Patelnia stalowa – wolno się nagrzewa, ale dość długo trzyma ciepło. Będzie służyć przez lata, ponieważ jest odporna na zarysowania, wysokie temperatury i wilgoć.
  • Patelnia aluminiowa – jest to najtańszy wariant i również najmniej odporny na uszkodzenia. To dobra, przystępna cenowo patelnia do smażenia, jednak łatwo ją zarysować.
  • Patelnia tytanowa – w zestawieniu z patelniami wykonanymi z innych materiałów jest to dość drogi wariant. Dobrze się nagrzewa i dobrze trzyma ciepło, a jednocześnie jest bardzo wytrzymała.


Źródło: Sea Wave / Shutterstock

Patelnia granitowa czy ceramiczna – który wariant wybrać?

Powłoka granitowa jest najbardziej ceniona ze względu na szybką akumulację ciepła, odporność na uszkodzenia mechaniczne i wytrzymałość. Jednocześnie łatwo się ją czyści. Ceramiczna również jest odporna na zarysowania, jednak nie w takim stopniu jak kamień. W obu przypadkach nie musisz obawiać się o przywieranie potraw. Dodatkowo każdy z wariantów to tak zwana „zdrowa patelnia”, czyli taka o nietoksycznej powłoce, znacznie trwalsza niż teflon i przede wszystkim bezpieczniejsza dla zdrowia.

Właściwy dobór patelni pozwoli ci przygotowywać posiłki bezpiecznie i komfortowo. Warto zaopatrzyć się w kilka różnych modeli, które pozwolą na smażenie, duszenie, gotowanie, a także inne sposoby obróbki.

Nie ma więcej wpisów