Coraz większymi krokami zbliża się jesień obfitująca w złote barwy oraz kolejne sezonowe produkty, które już niedługo zawitają na nasze stoły. To najlepszy moment na przygotowywanie pierwszych rozgrzewających dań, ciepłych herbat i przetworów, które pozwolą nam zatrzymać smaki warzyw i owoców na kolejne chłodne miesiące.

Jesień obfituje w wiele smacznych i zdrowych warzyw i owoców, które warto włączyć do codziennej diety. W tym czasie organizm potrzebuje całej masy cennych witamin i minerałów, ukrytych właśnie w takich sezonowych produktach. Już dziś warto zrobić pierwsze zapasy i testować przepisy na pożywne jesienne posiłki dla całej rodziny. 

Sezonowe warzywa i owoce

Przez ostatnie tygodnie chętnie sięgaliśmy po świeże warzywa i owoce, które dla wielu z nas stały się niemal podstawą codziennego menu. Jednak koniec lata to nie powód, aby rezygnować z tych pozytywnych zmian. Jesienią także warto sięgać po duże ilości świeżych produktów. Powinniśmy jednak wybierać te sezonowe i najlepiej – lokalne. Jeśli nadal nie masz pomysłu, co dokładnie wybrać w czasie zakupów, oto mała podpowiedź. 

  • Jeśli chodzi o warzywa, mamy do wyboru między innymi różne gatunki dyni, żółte lub zielone cukinie, bakłażany, buraki, kalarepy, fenkuły, pory, papryki, kalafiory, selery lub kapustę.  
  • W przypadku owoców taka lista wcale nie jest krótsza. Jesienią wybierzmy na przykład pełne smaku jabłka, gruszki, śliwki, jeżyny, pigwę, żurawinę czy aronię. 

Sprawdzaj ofertę świeżych i sezonowych produktów w sklepach Kaufland i na stronie https://www.kaufland.pl/

Jesienne menu

Mając do dyspozycji prawdziwe skarby jesieni możemy przygotować wiele smacznych i pełnowartościowych dań, które zasmakują zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Bez problemu przygotujemy z nich nie tylko sałatki, desery czy szybkie przekąski, ale też obiady, kolacje i śniadania, a nawet dodatki do tych posiłków.

Jeśli nasza rodzina lubi zupy, warto zaserwować im je w nieco innym wydaniu. Doskonale sprawdzą się choćby zupy-kremy z rozmaitych warzyw z dodatkiem grzanek, orzechów czy pestek dyni lub słonecznika. Dla zwolenników dań jednogarnkowych, świetnym rozwiązaniem będzie leczo, curry lub gulasz, które w zależności od gustów naszych domowników, możemy przygotować w wersji mięsnej lub wegetariańskiej. W jesiennym menu nie zabraknie też domowych słodkości – ucierane ciasto z owocami i korzennymi przyprawami, czekoladowe babeczki czy kompoty to tylko kilka propozycji. 

Jesienne przetwory

Sposobem na wykorzystanie darów jesieni jest pasteryzowanie i przygotowywanie przetworów, w których zamkniemy smaki jesieni. Z sezonowych warzyw i owoców zrobimy słodkie i wytrawne przetwory na zimę. Do słoików możemy włożyć ogórki, paprykę, marchewkę, kalafiory lub brokuły i zalać je wytrawną marynatą. Możemy w nich też zamknąć na przykład ketchup z cukinii, domowe sosy pomidorowe, przeciery warzywne, zasmażaną kapustę lub buraczki czy leczo. Do przygotowywania zup lub sosów świetnie sprawdzi się też bulion, który warto schłodzić i przechowywać w zamrażalniku. Pasteryzować można także przetwory z owoców, jak musy, kompoty oraz świeże owoce w słodkich zalewach z przyprawami. Warto wiedzieć, że do mrożenia doskonale nadają się też świeże owoce, które w każdej chwili możemy wykorzystać do owsianki, ciasta, rozgrzewającej herbaty lub domowego kisielu. 

Jesień to doskonały czas na kolejne kulinarne eksperymenty z wykorzystaniem sezonowych owoców i warzyw, których o tej porze roku wcale nie brakuje. Bez problemu kupimy świeże, zdrowe i smaczne produkty, które przez kolejne miesiące powinny być bazą naszej codziennej diety. A jeśli na bieżąco nie wykorzystamy wszystkiego, co kupimy, warto spróbować swoich sił w przygotowaniu domowych przetworów, które będą nam przypominać wyjątkowy jesienny klimat. 

Nie ma więcej wpisów