Osoby będące na redukcji zapewne z bólem przeznaczają swoją, niewielką już, pulę kalorii na tłuszcz do smażenia. Szczególnie w nieciekawej sytuacji są osoby na diecie typu low fat. Nieważne czy używamy oleju rzepakowego, oliwy, czy oleju kokosowego – smażąc na oleju zwiększamy znacznie kaloryczność naszego posiłku.

Smażenie bez użycia oleju

Oczywiście wszelkie mięsa czy jajka można smażyć na wodzie, lub nawet na niczym, kładąc je po prostu na patelni teflonowej.  Sprawa nieco się komplikuje gdy chcemy komfortowo usmażyć omlet lub np. placuszki owsiane. W tym przypadku wody z pewnością nie użyjemy, a smażenie bez oleju w wielu przypadkach skończy się przypaleniem lub mocnym przywieraniem do patelni.

Jakie są alternatywy?

Można oczywiście wylewać odrobinę oleju na chusteczkę i przecierać nią patelnię, ale nie jest to wygodne rozwiązanie.

Dla osób, które liczą dosłownie każdy gram tłuszczu  świetnym rozwiązaniem może być PAM, cooking spray, czyli po prostu olej w aerozolu. Produkt ten jest reklamowany jako bezkaloryczny, choć gdy porównamy kaloryczność PAMu i zwykłego oleju rzepakowego w 100 gramach – będzie ona prawie identyczna. Cała różnica polega wielkości porcji. Smażąc na jakimkolwiek oleju, wylewamy na patelnię porcję równą ok. 1 łyżki (choć często znacznie większe). Jest to w przybliżeniu 10g, czyli niecałe 100 kcal. Krótkie psiknięcie naszym „olejem w sprayu” pozwalające pokryć patelnię cieniutką warstwą to zaledwie 0,25-0,5g oleju, czyli jakieś 3-4 kalorie. Jest to oczywiście wartość, którą można całkowicie pominąć, więc popularny PAM będzie świetną alternatywą dla klasycznego polewania patelni olejem. Należy mieć jednak na uwadze, że produkt ten nie należy do najtańszych, a jego dostępność w sklepach stacjonarnych jest niewielka.

Zrób swój własny cooking spray (PAM)!

 

własny cooking spray

Sposób jest bardzo prosty, a pozwoli zaoszczędzić nam troszkę pieniędzy. Dodatkowo możemy wykorzystać dowolny olej, a nie ten „narzucony” nam przez producenta.

Jedyne co potrzebujemy to:

  • pojemnik z atomizerem (przedstawiony na rysunku obok)
  • 100 ml oleju
  • 400 ml wody

 

 

Oczywiście ilość oleju i wody jest zależna od pojemności naszego pojemnika. Ważne, żeby zachować proporcje woda – olej 4:1. Jeśli użyjemy za dużo oleju lub po prostu nie dolejemy wody – całość będzie za ciężka i może po prostu nie spełniać swojego zadania.

Należy oczywiście pamiętać, że woda z olejem nam się nie zmiesza, więc nasz własny cooking spray musimy kilka razy wstrząsnąć przed każdym użyciem. Wystarczy 1-2 psiknięcia i żadne potrawy nie będą przywierały do naszej patelni 🙂

 

Nie ma więcej wpisów