Spód orzechowy
 150 g orzechów (oczywiście dowolnych, ja użyłem włoskich)
 2 jajka
 2 białka jaj
 słodzik (ja użyłem 10 tabletek)
Kakaowa góra
 250 g twarogu chudego (można oczywiście użyć również półtłustego)
 250 ml mleka 0,5% (można oczywiście również użyć mleka o wyższej zawartości tłuszczu)
 20 g kakao naturalnego
 10 g żelatyny
 słodzik (ja użyłem 15 tabletek)

1

Rozpuszczamy słodzik we wrzątku. Blendujemy wszystkie nasze składniki na spód, a następnie przekładamy do foremki pokrytej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego wcześniej piekarnika do 180 stopni na 60 minut.

2

Po upieczeniu naszego orzechowego spodu wyciągamy go z piekarnika do całkowitego ostygnięcia i bierzemy się za górę naszego ciasta 🙂 Rozpuszczamy żelatynę, słodzik i kakao we wrzątku (kakao i słodzik można rozpuścić razem). Następnie blendujemy twaróg z mlekiem, a gdy żelatyna i kakao wystygną - dodajemy je do powstałej masy i ponownie blendujemy. Należy pamiętać o dokładnym zmiksowaniu naszej masy, aby nie pozostały żadne grudki z twarogu.

3

Następnie przelewamy kakaową masę na orzechowy spód i odstawiamy do lodówki na całą noc do zastygnięcia. Na wierzchu świetnie sprawdzą się maliny lub jagody. Smacznego!

Wartości odżywcze

Kalorie 1560
Tłuszcz 110g170%
Węglowodany 45g15%
Białko 110g221%

Składniki

Spód orzechowy
 150 g orzechów (oczywiście dowolnych, ja użyłem włoskich)
 2 jajka
 2 białka jaj
 słodzik (ja użyłem 10 tabletek)
Kakaowa góra
 250 g twarogu chudego (można oczywiście użyć również półtłustego)
 250 ml mleka 0,5% (można oczywiście również użyć mleka o wyższej zawartości tłuszczu)
 20 g kakao naturalnego
 10 g żelatyny
 słodzik (ja użyłem 15 tabletek)

Instrukcja

1

Rozpuszczamy słodzik we wrzątku. Blendujemy wszystkie nasze składniki na spód, a następnie przekładamy do foremki pokrytej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego wcześniej piekarnika do 180 stopni na 60 minut.

2

Po upieczeniu naszego orzechowego spodu wyciągamy go z piekarnika do całkowitego ostygnięcia i bierzemy się za górę naszego ciasta 🙂 Rozpuszczamy żelatynę, słodzik i kakao we wrzątku (kakao i słodzik można rozpuścić razem). Następnie blendujemy twaróg z mlekiem, a gdy żelatyna i kakao wystygną - dodajemy je do powstałej masy i ponownie blendujemy. Należy pamiętać o dokładnym zmiksowaniu naszej masy, aby nie pozostały żadne grudki z twarogu.

3

Następnie przelewamy kakaową masę na orzechowy spód i odstawiamy do lodówki na całą noc do zastygnięcia. Na wierzchu świetnie sprawdzą się maliny lub jagody. Smacznego!

Wysokobiałkowe ciasto orzechowo – kakaowe low carb
Nie ma więcej wpisów