Dzisiaj przepis na domowy chleb - bardzo prosty do zrobienia. Zawiera on mnóstwo zdrowych tłuszczów, błonnika i jeszcze więcej węglowodanów 🙂 Świetny do jedzenia na co dzień - na masie, bądź na redukcji wysokowęglowodanowej.

 300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
 500 ml ciepłej wody
 25 g drożdży
 50 g otrębów pszennych (lub żytnich)
 3 łyżki siemienia lnianego (30g)
 3 łyżki słonecznika (30g)
 1 ½ łyżki sezamu (15g)
 1 łyżka pestek dyni (10g)
 1 łyżka soli
 1 łyżka cukru (lub ksylitolu/erytrytolu)

1

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i zalewamy ciepłą wodą, a następnie całość wyrabiamy ręką.

2

Następnie całość przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Ponownie dokładnie mieszamy.

3

Przekładamy naszą masę do natłuszczonej keksówki (lub wyłożonej papierem do pieczenia) i znowu odstawiamy, tym razem na ok. 20 minut.

4

Po wyrośnięciu wkładamy naszą keksówkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez godzinę.

5

Wyjmujemy nasz chleb z piekarnika, a następnie z keksówki (najlepiej przejechać nożem wokół chleba i sam "wypadnie") i odstawiamy do wystygnięcia.

6

Smacznego!

PS: Liczbę kalorii i makroskładniki podałem dla 1 kromki zakładając, że chleb dzielimy na 16 kromek (mi najczęściej tyle wychodziło).

Wartości odżywcze

Kalorie 150
Tłuszcz 3.4g6%
Węglowodany 27g9%
Białko 4.5g9%

Składniki

 300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
 500 ml ciepłej wody
 25 g drożdży
 50 g otrębów pszennych (lub żytnich)
 3 łyżki siemienia lnianego (30g)
 3 łyżki słonecznika (30g)
 1 ½ łyżki sezamu (15g)
 1 łyżka pestek dyni (10g)
 1 łyżka soli
 1 łyżka cukru (lub ksylitolu/erytrytolu)

Instrukcja

1

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i zalewamy ciepłą wodą, a następnie całość wyrabiamy ręką.

2

Następnie całość przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Ponownie dokładnie mieszamy.

3

Przekładamy naszą masę do natłuszczonej keksówki (lub wyłożonej papierem do pieczenia) i znowu odstawiamy, tym razem na ok. 20 minut.

4

Po wyrośnięciu wkładamy naszą keksówkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez godzinę.

5

Wyjmujemy nasz chleb z piekarnika, a następnie z keksówki (najlepiej przejechać nożem wokół chleba i sam "wypadnie") i odstawiamy do wystygnięcia.

6

Smacznego!

PS: Liczbę kalorii i makroskładniki podałem dla 1 kromki zakładając, że chleb dzielimy na 16 kromek (mi najczęściej tyle wychodziło).

Przepis na chleb orkiszowy pełnoziarnisty z ziarnami
Nie ma więcej wpisów