Dzisiaj prosty przepis na świetną przekąskę na redukcji bez użycia odżywki białkowej. Przepis można również zmodyfikować i świetnie sprawdzi się na masie, można dodać masła orzechowego, a na wierzch wiórki kokosowe lub pokruszoną gorzką czekoladę 🙂

 250 g twarogu chudego
 250 ml mleka 0,5%
 20 g kakao naturalnego
 15 g żelatyny
 słodzik (ja użyłem 15 tabletek)

1

Słodzik rozpuszczamy we wrzątku, to samo robimy z żelatyną.

2

Gdy nasza żelatyna się rozpuści i nieco wystygnie to wrzucamy wszystkie składniki do garnka i blendujemy aż do uzyskania jednolitej masy.

3

Całość przelewamy do miseczek i odstawiamy na noc do lodówki. Można równiez przelać do prostokątnej blaszki, a następnego dnia pokroić na małe części jak prawdziwe ptasie mleczko. Smacznego!

PS: Żelatynę wliczyłem do kalorii, lecz nie doliczałem tych 12,5g białka z niej (bardzo słaba wchłanialność), więc powstałe makroskładniki są jedynie z pozostałych składników.

Wartości odżywcze

Kalorie 450
Tłuszcz 4.7g8%
Węglowodany 24g8%
Białko 62g124%

Składniki

 250 g twarogu chudego
 250 ml mleka 0,5%
 20 g kakao naturalnego
 15 g żelatyny
 słodzik (ja użyłem 15 tabletek)

Instrukcja

1

Słodzik rozpuszczamy we wrzątku, to samo robimy z żelatyną.

2

Gdy nasza żelatyna się rozpuści i nieco wystygnie to wrzucamy wszystkie składniki do garnka i blendujemy aż do uzyskania jednolitej masy.

3

Całość przelewamy do miseczek i odstawiamy na noc do lodówki. Można równiez przelać do prostokątnej blaszki, a następnego dnia pokroić na małe części jak prawdziwe ptasie mleczko. Smacznego!

PS: Żelatynę wliczyłem do kalorii, lecz nie doliczałem tych 12,5g białka z niej (bardzo słaba wchłanialność), więc powstałe makroskładniki są jedynie z pozostałych składników.

Proteinowe ptasie mleczko kakaowe
Nie ma więcej wpisów