Dzisiaj przepis na pizzę, która będzie MEGA LOW CARB 🙂 Jeśli możecie sobie pozwolić na nieco więcej węglowodanów polecam również spojrzeć na ten przepis, a gdy w Waszej diecie królują węglowodany - koniecznie sprawdźcie przepis na pizzę na spodzie ryżowym

 500 g fileta z kurczaka
 2 ząbki czosnku
 150 g mozzarelli (jeśli zamiast niej użyjecie ser piórko to cała pizza będzie miała zaledwie 17g tłuszczu)
 2 jajka
 50 g przecieru pomidorowego
 250 g pieczarek (oczywiście zamiast tego można użyć papryki, oliwek czy dowolnych innych dodatków, ja po prostu jestem fanem pieczarek)

1

Kroimy kurczaka na małe kawałki, a następnie mielimy i dodajemy jajka oraz czosnek. Dosypujemy przyprawę do pizzy (lub po prostu oregano i bazylię) i dokładnie mieszamy. Międzyczasie smażymy pieczarki na patelni.

2

Przygotowaną masę przekładamy do okrągłej foremki (ja do tego celu użyłem tortownicy) i wkładamy do piekarnika nagrzanego wcześniej do 180 stopni na ok. 15 minut.

3

Gdy nasz mięsny spód się zarumieni - wyciągamy go z piekarnika i smarujemy przecierem pomidorowym, a następnie dodajemy ser i pieczarki. Wkładamy całość jeszcze raz na 10 minut, można przy tym lekko zmniejszyć temperaturę w piekarniku.

4

Gdy całość będzie gotowa wyciągamy i kroimy na kawałki... lub nie 😀 Smacznego!

Wartości odżywcze

Kalorie 1170
Tłuszcz 47g73%
Węglowodany 10g4%
Białko 172g344%

Składniki

 500 g fileta z kurczaka
 2 ząbki czosnku
 150 g mozzarelli (jeśli zamiast niej użyjecie ser piórko to cała pizza będzie miała zaledwie 17g tłuszczu)
 2 jajka
 50 g przecieru pomidorowego
 250 g pieczarek (oczywiście zamiast tego można użyć papryki, oliwek czy dowolnych innych dodatków, ja po prostu jestem fanem pieczarek)

Instrukcja

1

Kroimy kurczaka na małe kawałki, a następnie mielimy i dodajemy jajka oraz czosnek. Dosypujemy przyprawę do pizzy (lub po prostu oregano i bazylię) i dokładnie mieszamy. Międzyczasie smażymy pieczarki na patelni.

2

Przygotowaną masę przekładamy do okrągłej foremki (ja do tego celu użyłem tortownicy) i wkładamy do piekarnika nagrzanego wcześniej do 180 stopni na ok. 15 minut.

3

Gdy nasz mięsny spód się zarumieni - wyciągamy go z piekarnika i smarujemy przecierem pomidorowym, a następnie dodajemy ser i pieczarki. Wkładamy całość jeszcze raz na 10 minut, można przy tym lekko zmniejszyć temperaturę w piekarniku.

4

Gdy całość będzie gotowa wyciągamy i kroimy na kawałki... lub nie 😀 Smacznego!

PIZZA LOW CARB przepis – 10g węglowodanów!
Nie ma więcej wpisów