Dzisiaj mega prosty przepis na przekąskę idealną na sobotni wieczór przy filmie 🙂 Krakersy kojarzą nam się raczej z wysokowęglowodanową, często tłustą przekąską. Tym razem przedstawiam Wam krakersy serowe: 0 węglowodanów, minimalne ilości tłuszczu i mnóstwo białka!

 200 g sera Piórko CEKO (można użyć dowolnego innego sera żółtego, musimy się jedynie liczyć z większą ilością tłuszczu)
 oregano, bazylia lub dowolne inne przyprawy

1

Przepis jest bardzo prosty. Na początek nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. W czasie gdy nasz piekarnik będzie się nagrzewał - ścieramy ser na tarce w cieniutkie plasterki.

2

Następnie układamy nasze plasterki na papierze do pieczenia i posypujemy ulubionymi przyprawami.

3

Całość wkładamy do naszego wcześniej nagrzanego piekarnika na dosłownie kilka minut. Gdy nasze "krakersy" będą już zarumienione, możemy je wyciągnąć.

4

Całość świetnie smakuje sama lub z jakimś ostrym sosem. Do przygotowania krakersów użyłem sera Piórko, który ma zaledwie 3g tłuszczu, te same krakersy robiłem kiedyś na serze light, który miał 13 g tłuszczu i również były bardzo dobre. Niestety nie próbowałem jeszcze na pełnotłustym serze, więc nie wiem czy będą one również takie chrupkie jak na serach light 😉

Wartości odżywcze

Kalorie 328
Tłuszcz 5.4g9%
Węglowodany 0.0g0%
Białko 70g140%

Składniki

 200 g sera Piórko CEKO (można użyć dowolnego innego sera żółtego, musimy się jedynie liczyć z większą ilością tłuszczu)
 oregano, bazylia lub dowolne inne przyprawy

Instrukcja

1

Przepis jest bardzo prosty. Na początek nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. W czasie gdy nasz piekarnik będzie się nagrzewał - ścieramy ser na tarce w cieniutkie plasterki.

2

Następnie układamy nasze plasterki na papierze do pieczenia i posypujemy ulubionymi przyprawami.

3

Całość wkładamy do naszego wcześniej nagrzanego piekarnika na dosłownie kilka minut. Gdy nasze "krakersy" będą już zarumienione, możemy je wyciągnąć.

4

Całość świetnie smakuje sama lub z jakimś ostrym sosem. Do przygotowania krakersów użyłem sera Piórko, który ma zaledwie 3g tłuszczu, te same krakersy robiłem kiedyś na serze light, który miał 13 g tłuszczu i również były bardzo dobre. Niestety nie próbowałem jeszcze na pełnotłustym serze, więc nie wiem czy będą one również takie chrupkie jak na serach light 😉

NISKOTŁUSZCZOWE KRAKERSY SEROWE wysokobiałkowe 0 węglowodanów – przepis
Nie ma więcej wpisów