Mój ostatni przepis na fit pizzę bardzo się Wam spodobał, więc tym razem przygotowałem nieco inną wersję. Pizza zawiera jeszcze mniej tłuszczu, ma za to bardzo dużo białka i pełnowartościowych węglowodanów, więc świetnie sprawdzi się na diecie low fat lub high carb 🙂

Ciasto
 200 g ryżu
 2 jajka
 sól, pieprz, oregano, bazylia
Dodatki (tu właściwie jest dowolność, ja podałem swoją propozycję)
 250 g fileta z kurczaka
 150 g sera Ceko Piórko (jeśli nie zależy nam na małej ilości tłuszczu, lepszym wyborem będzie np. Mozzarella)
 200 g pieczarek
 1 papryka
Sos czosnkowy
 50 g jogurtu Maluta Miss Talia lub dowolnego innego jogurtu proteinowego 0%
 2 ząbki czosnku
 sól, pieprz, oregano, natka pietruszki

1

Pieczarki oraz fileta z kurczaka kroimy i podsmażamy.

2

Gotujemy ryż, a następnie blendujemy go na gładką masę z jajkami. Dodajemy przyprawy. Powstanie mocno ciągnący się kleik.

3

Naszą masę przekładamy na papier do pieczenia i formujemy w okrąg. Dodajemy swoje ulubione dodatki i wkładamy do piekarnika nagrzanego wcześniej do 180 stopni. Pizzę pieczemy aż do dosyć mocnego zarumienienia się (gdy wyjmiemy ją za wcześnie może się nam po prostu rozpadać w trakcie jedzenia).

4

W czasie pieczenia przygotowujemy sos. Można go również zrobić dzień wcześniej, smak będzie bardziej wyrazisty.

5

Smacznego!

Wartości odżywcze

Kalorie 1525
Tłuszcz 19.5g30%
Węglowodany 184g62%
Białko 150g300%

Składniki

Ciasto
 200 g ryżu
 2 jajka
 sól, pieprz, oregano, bazylia
Dodatki (tu właściwie jest dowolność, ja podałem swoją propozycję)
 250 g fileta z kurczaka
 150 g sera Ceko Piórko (jeśli nie zależy nam na małej ilości tłuszczu, lepszym wyborem będzie np. Mozzarella)
 200 g pieczarek
 1 papryka
Sos czosnkowy
 50 g jogurtu Maluta Miss Talia lub dowolnego innego jogurtu proteinowego 0%
 2 ząbki czosnku
 sól, pieprz, oregano, natka pietruszki

Instrukcja

1

Pieczarki oraz fileta z kurczaka kroimy i podsmażamy.

2

Gotujemy ryż, a następnie blendujemy go na gładką masę z jajkami. Dodajemy przyprawy. Powstanie mocno ciągnący się kleik.

3

Naszą masę przekładamy na papier do pieczenia i formujemy w okrąg. Dodajemy swoje ulubione dodatki i wkładamy do piekarnika nagrzanego wcześniej do 180 stopni. Pizzę pieczemy aż do dosyć mocnego zarumienienia się (gdy wyjmiemy ją za wcześnie może się nam po prostu rozpadać w trakcie jedzenia).

4

W czasie pieczenia przygotowujemy sos. Można go również zrobić dzień wcześniej, smak będzie bardziej wyrazisty.

5

Smacznego!

NISKOTŁUSZCZOWA PIZZA na spodzie ryżowym
Nie ma więcej wpisów