Dzisiaj świetny pomysł na urozmaicenie swojego codziennego menu - kotlety z dorsza wędzonego. Posiłek świetnie sprawdzi się np. do pracy/szkoły, gdyż zawiera wszystkie niezbędne makroskładniki z pełnowartościowych produktów, a przy tym zajmuje niewiele miejsca 🙂

 150 g dorsza wędzonego
 100 g dowolnej kaszy (u mnie świetnie sprawdziła się jęczmienna)
 50 g sera Piórko CEKO (lub dowolnego innego niskotłuszczowego)
 1 jajko
 ulubione przyprawy

1

Kaszę gotujemy według zaleceń na opakowaniu.

2

Międzyczasie ścieramy ser na tarce i dzielimy dorsza na małe kawałki.

3

Mieszamy dokładnie nasz ser i rybę z jajkiem. Następnie dodajemy ugotowaną kaszę i jeszcze raz dokładnie mieszamy.

4

Całość przyprawiamy i formujemy w kotleciki (z takiej ilości składników powinno wyjść ok. 6 sztuk)

5

Smażymy na małym ogniu. Smacznego!

Wartości odżywcze

Kalorie 640
Tłuszcz 9g14%
Węglowodany 67g23%
Białko 68g136%

Składniki

 150 g dorsza wędzonego
 100 g dowolnej kaszy (u mnie świetnie sprawdziła się jęczmienna)
 50 g sera Piórko CEKO (lub dowolnego innego niskotłuszczowego)
 1 jajko
 ulubione przyprawy

Instrukcja

1

Kaszę gotujemy według zaleceń na opakowaniu.

2

Międzyczasie ścieramy ser na tarce i dzielimy dorsza na małe kawałki.

3

Mieszamy dokładnie nasz ser i rybę z jajkiem. Następnie dodajemy ugotowaną kaszę i jeszcze raz dokładnie mieszamy.

4

Całość przyprawiamy i formujemy w kotleciki (z takiej ilości składników powinno wyjść ok. 6 sztuk)

5

Smażymy na małym ogniu. Smacznego!

Kotlety z dorsza wędzonego: wysokobiałkowe i niskotłuszczowe
Nie ma więcej wpisów