Dzisiaj przepis na bardzo prostą, zdrową, niskotłuszczową, niskowęglowodanową i wysokobiałkową fit pizzę! Przepis jest bardzo prosty, a samo wykonanie bardzo podobne do zwykłego omleta, więc nie potrzebujemy żadnych drożdży, ani nawet wałka czy piekarnika 🙂

Ciasto
 80 g mąki pszennej pełnoziarnistej
 3 jajka
 ½ twarogu chudego klinek
 125 g jogurtu Maluta Miss Talia 0% lub dowolnego innego jogurtu proteinowego 0% (opakowanie ma 200g, pozostałe 75g wykorzystamy na sos)
 sól, pieprz, oregano, bazylia
Dodatki (tu właściwie jest dowolność, ja podałem swoją propozycję)
 250 g fileta z kurczaka
 150 g sera Ceko Piórko (jeśli nie zależy nam na małej ilości tłuszczu, lepszym wyborem będzie np. Mozzarella)
 200 g pieczarek
 1 papryka
Sos czosnkowy
 75 g jogurtu Maluta Miss Talia 0% lub dowolnego innego jogurtu proteinowego 0%
 2 ząbki czosnku
 sól, pieprz, oregano, natka pietruszki

1

Pieczarki oraz fileta z kurczaka kroimy i podsmażamy.

2

Wszystkie składniki na ciasto miksujemy blenderem.

3

Zmiksowane składniki smażymy na małym ogniu na patelni (jeśli będziemy smażyć na naprawdę małym ogniu, do smażenia nie będzie potrzebny olej). Gdy ciasto będzie gotowe z 1 strony, obracamy je i nakładamy przygotowane wcześniej dodatki.

4

W czasie smażenia przygotowujemy sos. Można go również zrobić dzień wcześniej, smak będzie bardziej wyrazisty.

5

Smacznego!

Wartości odżywcze

Tłuszcz 28g44%
Węglowodany 90g30%
Białko 190g380%

Składniki

Ciasto
 80 g mąki pszennej pełnoziarnistej
 3 jajka
 ½ twarogu chudego klinek
 125 g jogurtu Maluta Miss Talia 0% lub dowolnego innego jogurtu proteinowego 0% (opakowanie ma 200g, pozostałe 75g wykorzystamy na sos)
 sól, pieprz, oregano, bazylia
Dodatki (tu właściwie jest dowolność, ja podałem swoją propozycję)
 250 g fileta z kurczaka
 150 g sera Ceko Piórko (jeśli nie zależy nam na małej ilości tłuszczu, lepszym wyborem będzie np. Mozzarella)
 200 g pieczarek
 1 papryka
Sos czosnkowy
 75 g jogurtu Maluta Miss Talia 0% lub dowolnego innego jogurtu proteinowego 0%
 2 ząbki czosnku
 sól, pieprz, oregano, natka pietruszki

Instrukcja

1

Pieczarki oraz fileta z kurczaka kroimy i podsmażamy.

2

Wszystkie składniki na ciasto miksujemy blenderem.

3

Zmiksowane składniki smażymy na małym ogniu na patelni (jeśli będziemy smażyć na naprawdę małym ogniu, do smażenia nie będzie potrzebny olej). Gdy ciasto będzie gotowe z 1 strony, obracamy je i nakładamy przygotowane wcześniej dodatki.

4

W czasie smażenia przygotowujemy sos. Można go również zrobić dzień wcześniej, smak będzie bardziej wyrazisty.

5

Smacznego!

FIT PIZZA przepis: wysokobiałkowa, low carb i low fat, bez wyrabiania
Nie ma więcej wpisów