Pierogi to przysmak, którego nie może zabraknąć na Wigilijnym stole. Poniżej przepis na dwie ich wersje – klasyczną i nieco bardziej nowoczesną.

Pierogi na Wigilię z kapustą i grzybami

Do zrobienia ciasta potrzebować będziemy:

  • 4 szklanek mąki
  • 2 szklanek ciepłej wody
  • 2 łyżeczek soli
  • 1 łyżki oleju

Składniki na farsz to:

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 1 duży słoik suszonych grzybów
  • 3 cebule
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 3 łyżki oleju
  • Sól
  • Pieprz

Grzyby opłukujemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na całą noc. Na drugi dzień zagotowujemy, dodajemy marchewkę oraz pietruszkę i gotujemy aż zmiękną. Pod koniec gotowania doprawiamy solą i pieprzem. Kapustę gotujemy w 300 mililitrach wody przez około godzinę. Dokładnie odciskamy. Grzyby, marchewkę i pietruszkę odcedzamy i razem z kapustą mielimy w maszynce do mięsa o dużych oczkach lub siekamy drobno na desce. Smażymy cebulę na patelni i dodajemy ją do farszu. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku. Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy wgłębienie i dodajemy olej oraz sól. Wlewając stopniowo ciepłą wodę, wyrabiamy ciasto aż do momentu, gdy będzie elastyczne i miękkie. Przykrywamy ściereczką. Ciasto dzielimy na 4 części i rozwałkowujemy je na placki. Wycinamy kółka szklanką lub specjalną foremką, nakładamy farsz, składamy na pól, zlepiamy i gotujemy przez około 5 minut, aż do uzyskania miękkości. Podajemy z pokrojoną, przesmażoną na oleju cebulą lub kwaśną śmietaną.

Pieczone pierogi na Wigilię z dynią i masłem migdałowym

Druga z propozycji pierogi na Wigilię to gratka dla miłośników oryginalnych smaków. Przepis na nie jest następujący:

  • 0,5 kg dyni
  • 1 pomidora
  • 4 ząbków czosnku
  • 4 łyżek masła migdałowego
  • 1 łyżki posiekanego tymianku
  • 1 łyżki posiekanego oregano
  • ¼ łyżeczki słodkiej papryki
  • Soli
  • Czarnego pieprzu

Składniki na ciasto są następujące:

  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g mąki pszennej razowej
  • 7 g suchych drożdży
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 szklanka letniej wody
  • Mleko roślinne do posmarowania

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy kawałki dyni, pomidora oraz ząbki czosnku. Pieczemy przez około 25 minut.

Z wymienionych wyżej składników zagniatamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.

Wydrążamy miąższ z dyni i miksujemy z pomidorem, czosnkiem, masłem migdałowym oraz ziołami. Przyprawiamy solą oraz pieprzem i odstawiamy do wystygnięcia.

Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 0,5 milimetra i wykrawamy kółka przy pomocy szklanki lub foremki. Każde z nich napełniamy łyżką farszu, sklejamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza, smarujemy mlekiem roślinnym i pieczemy przez około 20 minut. Takie pierogi na Wigilię można serwować solo lub z dodatkiem humusu.

Więcej przepisów na pierogi na Wigilię: https://www.przepisy.pl/przepisy/okazje/wigilia-i-swieta/grzyby-kapusta-i-pierogi

Nie ma więcej wpisów