Prozdrowotne właściwości orkiszu były znane już od dawna. Orkisz (Triticum spelta) to starożytna odmiana pszenicy, którą na szeroką skalę uprawiano od ok. IV w. p.n.e. do czasów średniowiecza. Dla rzymskich gladiatorów i wojowników orkisz uznawany był za pokarm dający siłę podczas pojedynków na arenie. Grecy i Rzymianie szczególnie cenili sobie to wysokowartościowe zboże, ponieważ dostarczało im niezbędnej energii i siły, a nawet było źródłem inteligencji. Z czasem popularność orkiszu słabła, a to za sprawą masowej produkcji pszenicy. Dziś ponownie “zapomniane zboże” przeżywa swój prawdziwy renesans.

Pszenica orkisz a pszenica zwyczajna

Obecnie zainteresowanie orkiszem nieustannie rośnie. Nic dziwnego – to wyjątkowo zdrowa odmiana zboża należąca do rodziny wiechlinowatych. Jest też łatwa w “utrzymaniu”, dobrze daje się uprawiać na ubogich glebach, jest odporna na ciężkie warunki atmosferyczne, a co najważniejsze – nie wymaga stosowania nawozów i pestycydów. Uważa się, że przetwory z orkiszu mają zdecydowanie korzystniejsze właściwości odżywcze niż pszenica zwyczajna. Badania przeprowadzone w Polsce (Tyburski J., Babalski M. 2006. Uprawa i przetwórstwo pszenicy orkisz, CDR Radom) pokazują, iż orkisz zawiera od 30-47% więcej białka niż pszenica zwyczajna. Co więcej, białko w pszenicy orkisz charakteryzuje się wyższą jakością biologiczną oraz stopniem strawności, ponieważ ma strukturę cząsteczkową, jest łatwiej rozpuszczalne, a w efekcie lepiej przyswajalne w przewodzie pokarmowym.

Orkisz w porównaniu do tradycyjnej pszenicy zawiera więcej witamin rozpuszczalnych w tłuszczach – A, D, E oraz tych z grupy B. Nienasycone kwasy tłuszczowe obecne w mące orkiszowej są szczególnie przyjazne dla serca i układu krążenia. Ważną cechą jest również obecność składników mineralnych (cynk, miedź, selen) oraz kwasu linolenowego, który korzystnie wpływa na wiele funkcji naszego organizmu.

Badania naukowe prowadzone przez przeszło 35 lat przez doktorów nauk medycznych, Gottfrieda Hertzka i Wigharda Strehlowa, wykazały, że orkisz, jako jedno z niewielu zbóż, zawiera rodanid będący naturalnym antybiotykiem, występującym w ślinie, krwi oraz mleku kobiecym. Chroni on dzieci karmione piersią przed zakażeniami, jak również zapobiega powstawaniu w ciele człowieka komórek nowotworowych, działa antyalergicznie i przeciwzapalnie. Generalnie ze względu na zawartość glutenu, orkisz nie powinien być spożywany przez osoby chorujące na celiakię oraz wykazujące nietolerujące glutenu. Jednak z racji na to, że gluten z orkiszu jest lepiej przyswajalny niż ten z pszenicy, może być on spożywany przez niektórych chorych.

Prozdrowotne właściwości mąki orkiszowej

Badania kliniczne, prowadzone przez przytaczanych wcześniej doktorów, dowodzą, że orkisz posiada szereg właściwości zdrowotnych. Regularne spożywanie orkiszu i produktów z mąki orkiszowej może przynieść korzyści w wielu aspektach:

  • obniżenie poziomu cholesterolu we krwi, co przede wszystkim jest zasługą wysokiej zawartości błonnika,
  • zmniejszenie zapotrzebowania na insulinę w przypadku chorych na cukrzycę,
  • przeciwdziałanie chorobom serca i układu krążenia (nadciśnienie tętnicze, choroba wieńcowa, zawały serca i udary),
  • dieta orkiszowa wzmacnia i regeneruje narządy w organizmie oraz zmniejsza ryzyko miażdżycy,
  • orkisz zawiera pierwiastki uczestniczące w wytwarzaniu czerwonych krwinek, dlatego powinien być stosowany przez osoby z anemią,
  • wpływa na poprawę kondycji włosów, skóry i paznokci, dzięki zawartości kwasu krzemowego,
  • pszenica orkisz wraz z produktami wytworzonymi z jej udziałem sprzyja w walce z otyłością, gdyż powoduje uczucie sytości i zmniejsza łaknienie,
  • orkisz pomaga leczyć schorzenia żołądkowo-jelitowe – zaparcia, biegunki, chorobę Leśniowskiego-Crohna,
  • obecność lignanów w orkiszu chroni kobiety przed nowotworami sutka i jajników,
  • doskonale działa na cały układ odpornościowy, wzmacnia organizm po długotrwałym stosowaniu leków.

Regularnie spożywany orkisz i zbilansowana dieta pomaga leczyć alergie, choroby Alzheimera i Parkinsona, jak i zapobiega nowotworom. W tym miejscu warto przytoczyć cytat dr Hertzki na zadane mu pytanie „jak wygląda sposób odżywiania w przypadku chorób nowotworowych?”:
Ja osobiście jestem gotów wycofać się do szałasu w Alpach z workiem orkiszu, będąc chorym na raka, żeby przekonać się, kto wygra, rak czy też orkisz. Ja znam z góry wynik”.

Z wypowiedzi austriackiego lekarza jasno wynika, że wszelkie produkty orkiszowe powinny stać się podstawą wszelkich diet, zwłaszcza osób cierpiących na choroby żołądka, przewodu pokarmowego, nerek czy problemy z przemianą materii. Aby jednak orkisz przyniósł optymalne efekty, nie powinien być stosowany z domieszką innych zbóż.

Dla wszystkich zwolenników nieprzetworzonych produktów ważną informacją i jednocześnie ciekawostką może okazać się fakt, że orkisz zachował swoją pierwotną formę, ponieważ na przestrzeni lat nie został poddany żadnym modyfikacjom genetycznym. Jest to zatem samo zdrowie w naturalnej postaci.

Produkty orkiszowe

orkisz

orkisz

Orkisz obecny jest w różnych postaciach: ziarna, grysiku, mąki, makaronów, płatków, otrębów, a nawet kawy. Dużą zaletą, oprócz szeregu właściwych zdrowotnych, jest jego smak – delikatnie czekoladowy. Popularnym produktem na bazie orkiszu jest mąka orkiszowa, która występuje w dwóch wariantach: jasna i pełnoziarnista. Jasna mąka orkiszowa (np. typ 700) ma szerokie zastosowanie spożywcze, stosowana jest m.in. przy wypieku chlebów, ciast. Ten typ mąki jest szczególnie polecany osobom cierpiącym na dolegliwości trawienne.

Produkty na bazie orkiszu są doskonale przyswajane przez organizm, dlatego powinny znaleźć się w jadłospisie wszystkich osób, które chcą się cieszyć długim zdrowiem. Ze względu na swoje właściwości może należeć do grona najbardziej wartościowych produktów na świecie.

Zespół NaturalnieZdrowe.pl

Nie ma więcej wpisów